Начало

Преподавателите бяха квалифицирани, амбициозни, а учениците – умни, знаещи и това действително превърна Природо- математическа гимназия в елитно училище


Венета Константинова

учител по История

в периода от 1985 до 2006

От кога преподавате в гимназията?

Учителка съм в Природо- математическа гимназия от сливането с Втора гимназия през 1985г. Преди това преподавах във Втора- гимназия. След сливането на двете училища, много от нашите колеги откриха училище Емилиян Станев, а на мен ми предложиха да остана в Природо- математическа гимназия. Там работих до 2006г. Бях учителка по история. Известно време историците преподавахме философските дисциплини, които си бяхме разделили, едната учителка преподаваше Етика и право, другата- Психология и логика, а аз- История на философията в 11-ти клас. След това до 2006г. бях базов учител по история на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Защо избрахте да станете учител?

Аз съм от учителско семейство в Русе, майка ми беше начална учителка, а баща ми – преподавател по математика и заемаше административни длъжности в инспектората. Спомням си как последната година на майка ми като учител, водеше 1-ви клас и идваха децата до вкъщи, за да вземат тетрадките с проверените домашни, така че аз тази професия я познавам, и хубавите и лошите и страни. Въобще не съм се колебала какво да уча по-нататък. Бях кандидадствала Биология и История и понеже балът на Биологията беше много висок, не ми стигнаха 0.02 стотни, ме приеха с История през първата година след откриването на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. След това се прехвърлих в Софийския университет и там съм завършила история с профил музейно дело и втора специалност – Българска филология.

Имахте ли някаквър трик с който привличахте вниманието на учениците към предмета?

Не бих го нарекла трик, но за да привлечеш внимание първо ти самият трябва да държиш на външния си вид, на изказа си и да предаваш нещата, така че да бъдат интересни. Аз примерно държах, когато преподавам историята на Търново да провеждам редица уроци на място. Например за обявяването на въстанието на Асен и Петър винаги ходехме в църквата Свети Димитър, след това на Царевец, когато взимахме уроците за Втората Българска държава.

Бихте ли се определили като строг учител?

Строга съм била, да, но винаги съм осъзнавала границата между ученик и учител и смея да кажа, че съм била строга, но справедлива.

Поддържате ли връзка с бивши ученици?

С някои да. По-скоро случайни срещи, които са мили и приятни. Когато съм поканена на юбилеи, винаги отивам. Сега със съвременните средства, е лесно чрез Facebook да поддържаш контакти с всеки.

Има ли разлика между учениците в ПМГ и други гимназии?

Има ралика. Аз преди да започна работа във Втора гимназия, преподавах в Русе, в едно професионално училище по текстил. Много беше трудно да работя с тях, даже си спомням, че бяха идвали на проверка при мен на урок „Империализма - висш стадий на капитализма”, но ми казаха, че съм преподавала на висок стил, а това са понятия, които няма как да ги опростиш, да ги сведеш на някакво елементарно равнище. Това са термини, които са неизбежни и съм виждала какво значи да нямат желание, да нямат интерес, да нямат възможности. Щастлива съм, че след това съм попаднала в две добри училища и не съм имала проблеми с мотивацията на учениците.

Какъв беше колективът, когато се сляха двете училища?

Не мога да кажа, че веднага стана хомогенен. Все пак те си имаха своите традиции, своите контакти. Ние от Втора гимназия бяхме 7-8 човека, които останахме, но постепенно, за 1-2 години се приобщихме, станахме част от колектива, въпреки че ръководството беше сменено и г-н. Високов беше заместник директор, а директорът беше този от Хуманитарна гимназия.

Какво според Вас превръщаше Природо- математическа гимназия в най-елитната по това време?

На първо място – учениците и разбира се учителите. Преподавателите бяха квалифицирани, амбициозни, а учениците – умни, знаещи и това действително превърна Природо- математическа гимназия в елитно училище.

Смятате ли, че нивото в нашата гимназия сега е много по-ниско от това което е било преди години?

Такова мнение не мога да изкажа, поради факта, че не съм влизала в клас от 2006г, но в никакъв случай, взимайки предвид какви деца кандидадстват и с какво желание идват.

Какво е вашето послание към учителите, учениците и директора, които сега сме в Природо- математическа гимназия?

Аз смятам, че основната цел е действително да се запази високия рейтинг на гимназията, а залог за това е добрият подбор на ученици и професионализмът на учителите. С умни и амбициозни деца и добри учители гимназията винаги може да върви напред.