Коледа… по нашенски

-Добър вечер! Вие сте с вечерната емисия новини “ПМГ и у Вас“.
-Добър вечер, моето момиче! Зън, зън, зън … Честита Нова година!

-Хайде бе, Дядо Коледа, че ни чакат!

-Майка ми иска да съм там- било традиция Коледа да се посреща с цялото семейство. Тя не осъзнава ли, че вече съм голяма за тези детински празници и бабини деветини?!

Коледен поздрав за публиката!

Коледни пожелания за здраве, радост, щастие и успехи!

Ден на народните будители

На първи ноември българският народ отбелязва празника на народните будители. На него си спомняме за делото на революционери, книжовници, просветители и всички онези, допринесли за възраждането на българския дух и стремежа към книжовност и духовност. Денят е един от официалните празници в Република България.
Корените на празника ни отвеждат до годините след Първата световна война. Тогава, на 28 юли 1922 година Министерството на народното просвещение излиза с решение, според което датата 1 ноември е определена за „празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“. Предложението е внесено от Стоян Омарчевски, част от кабинета на Александър Стамболийски, по идея на видни интелектуалци като Беньо Цонев, Стоян Чилингиров, Александър Радославов и други. По този начин се слага началото на традицията, която бива прекъсната единствено в периода 1945-1992 година от комунистическия режим в България
От 1992 година се възобновява традицията на празника и денят е обявен за неприсъствен за всички учебни заведения в страната. От 2002 година се изпълнява ритуал по издигане на на националното знаме пред парадния вход на Президентската администрация и извършване на тържествена смяна на караула.
На празника се почита живота и делото на личности като Свети Иван Рилски, братя Миладинови, Софроний Врачански, Паисий Хилендарски, Петър Парчевич, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и редица други, определяни като будители на българския народ.
Първи ноември е и ден на българската наука и българската журналистика.


Презентацията може да намерите тук.

НАЦИОНАЛНИ ОТЛИЧИЯ ЗА ПМГ „ВАСИЛ ДРУМЕВ“

Ученици и учители от Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ участваха в ХХІ национален конкурс „Ние сме във времето и времето е в нас. То нас обръща и ние него“, организиран от Национален клуб „Родолюбие“.

За своето есе „Помниш ли, помниш ли … своя род и език“ Теодора Владимирова Петкова от ХІ А клас получи грамота за отлично представяне. Такава бе дадена и на нейния научен консултант Камелия Станчева.

С отличия за методическа разработка на тема „Клубната дейност по проект „Успех“ – възможности, предизвикателства и реализация“ в раздел „Мисия учител“ са удостоени Деян Друмев и Камелия Станчева.