Коледа… по нашенски

-Добър вечер! Вие сте с вечерната емисия новини “ПМГ и у Вас“.
-Добър вечер, моето момиче! Зън, зън, зън … Честита Нова година!

-Хайде бе, Дядо Коледа, че ни чакат!

-Майка ми иска да съм там- било традиция Коледа да се посреща с цялото семейство. Тя не осъзнава ли, че вече съм голяма за тези детински празници и бабини деветини?!

Коледен поздрав за публиката!

Коледни пожелания за здраве, радост, щастие и успехи!

Ден на народните будители

На първи ноември българският народ отбелязва празника на народните будители. На него си спомняме за делото на революционери, книжовници, просветители и всички онези, допринесли за възраждането на българския дух и стремежа към книжовност и духовност. Денят е един от официалните празници в Република България.
Корените на празника ни отвеждат до годините след Първата световна война. Тогава, на 28 юли 1922 година Министерството на народното просвещение излиза с решение, според което датата 1 ноември е определена за „празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“. Предложението е внесено от Стоян Омарчевски, част от кабинета на Александър Стамболийски, по идея на видни интелектуалци като Беньо Цонев, Стоян Чилингиров, Александър Радославов и други. По този начин се слага началото на традицията, която бива прекъсната единствено в периода 1945-1992 година от комунистическия режим в България
От 1992 година се възобновява традицията на празника и денят е обявен за неприсъствен за всички учебни заведения в страната. От 2002 година се изпълнява ритуал по издигане на на националното знаме пред парадния вход на Президентската администрация и извършване на тържествена смяна на караула.
На празника се почита живота и делото на личности като Свети Иван Рилски, братя Миладинови, Софроний Врачански, Паисий Хилендарски, Петър Парчевич, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и редица други, определяни като будители на българския народ.
Първи ноември е и ден на българската наука и българската журналистика.


Презентацията може да намерите тук.

НАЦИОНАЛНИ ОТЛИЧИЯ ЗА ПМГ „ВАСИЛ ДРУМЕВ“

Ученици и учители от Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ участваха в ХХІ национален конкурс „Ние сме във времето и времето е в нас. То нас обръща и ние него“, организиран от Национален клуб „Родолюбие“.

За своето есе „Помниш ли, помниш ли … своя род и език“ Теодора Владимирова Петкова от ХІ А клас получи грамота за отлично представяне. Такава бе дадена и на нейния научен консултант Камелия Станчева.

С отличия за методическа разработка на тема „Клубната дейност по проект „Успех“ – възможности, предизвикателства и реализация“ в раздел „Мисия учител“ са удостоени Деян Друмев и Камелия Станчева.

Поетите се раждат

Поетите се раждат в
матови отблясъци
средласкаво-прасковитеградини
на Сътворението
( С. Рошкев)

“Поетите се раждат”. В някой късен час – след напрегнатите опити да се реши някоя сложна задача, чийто отговор най-после е получен; след прочита на някоя “скучна” книга от задължителния литературен материал, който все още чака своето осъвременяване; след поредния “сапунен сериал”, подарен на БНТ … – някой сяда пред белия лист.
Някой, някъде, някога заживява в свой собствен свят. Хаотични мисли търсят своята логика, неясни образи следват чувствата. Появява се първият ред, веднага до него се настанява вторият, третият се стреми да ги измести… Борба на думи, образи, редакции… Пореден смачкан и захвърлен лист.
3
“Поетите се раждат”. Същият този някой, някъде, някога отново сяда пред белия лист. Страхуващ се от поредното разочарование, но твърдо решен да победи, да се роди, “преди да се е уплашил”. Звездите му смигат заговорнически и чакат първи да прочетат написаното. Изгревът нетърпеливо се подготвя, но е убеден, че ще присъства във всеки стих . Просто знае, че СЛЪНЦЕТО Е В НАС.

Годишнина на литературен клуб „Ерато“

15 ГОДИНИ ОТ НАЧАЛОТО НА СВОЕТО СЪЩЕСТВУВАНЕ ОТБЕЛЯЗА УЧЕНИЧЕСКИЯТ ПОЕТИЧЕН КЛУБ „ЕРАТО”.

Литературен клуб ЕРАТО с ръководител Камелия Станчева съществува от октомври 1997година. На проведения Х Национален поетичен конкурс „Веселин Ханчев“ членовете на бъдещия Поетически клуб  Теодора Константинова и Симона Петкова вземат първите си награди. Следват участия в други конкурси /Зимни литературни вечери „Витошко лале“, Национален поетически конкурс „Найден Геров“, следващи издания на „Веселин Ханчев“, „Петя Дубарова“/ , награди, грамоти, публикации и т.н

Драматично-музикалната постановка „На гости у Иречека“

В навечерието на Деня на славянската писменост и култура Литературен клуб „Ерато“ при ПМГ „В. Друмев“
проведе първата си представителна изява по проект „Успех“. Драматично- музикалната постановка “ На гости у Иречека“ бе по сценарий на ръководителя на Литературния клуб „Ерато“ Камелия Станчева. Учениците от 11 в клас-Л. Великова, Н. Киров,Кр.Спасов ,М. Кръстева,Н. Недялков, Г. Димитров,Д. Маркова,М.Димитрова ,П.Петров,
впечатлиха публиката с актьорските си умения. Естествено най-колоритен за пореден път бе Йордан Русев с превъплъщението си в образа на съвременния Бай Ганьо,представител на бизнеса с розово масло,отново натрапил присъствието си в дома на Иречека. .Невъзможната и неосъществима среща на Алековия герой с европейската култура бе подчертана чрез майсторската рецитация  на чужд език на стихове от Хайне, Пушкин и Лермонтов от учениците от 9 клас-Г. Петрова,М.Дюлгерова,Сл.Лилов. Като поздрав към всички прозвуча и включенато в сценария  музикално изпълнение на Р.Цанкова. Всички моменти бяха старателно заснимани от М.Милков, който подготвя  филм за проведеното мероприятие.Изненада за всички бе краят на постановката- едно общо хоро, в което се сляха актьори и публика, в изпълнение на ученици от ДЮФА  „Българче“.
Слово, музика, смях и танци – с това Литературен клуб „Ерато“ посрещна най-светлия български празник -24 май.
Мероприятието бе част от Деня за представителни изяви по проект Успех, в което участваха и ученици от Фотографският клуб“Велико Търново- в цвят“ /р-л Милен Василев/ и клуб „Менделеев“ /р-л Даниела Маноилова/.

Литературен час, посветен на Петя Дубарова

На 21.04.2012 год.  Литературен клуб „Ерато“ с ръководител Камелия Станчева организира литературен час, посветен на 50-годишнината от рождението на Петя Дубарова.Домакини бяха РНБ „П.Р.Славейков“-за уютната и спокойна обстановка се постараха Я.Ковачева и нейни колеги.Мероприятието е част от дейността на клуба по проект УСПЕХ /“Да направим училището привлекателно за младите хора“/ и бе посетено както от членовете на клуба,така и от ученици от деветите класове,преподаватели от ПМГ и граждани.

Животът на останалата завинаги 17-годишна поетеса бе представен от презентацията на М. Милков от 11 в клас.