Сценарият от есенното четене на Деня на народните будители

Алекс: Добър вечер, скъпи съученици. Ние, членовете на Литературен клуб “Ерато” Ви поздравяваме с „Добре дошли”.  В навечерието на Деня на народните будители, Ви каним на този  празник на нашето духовно пробуждане с пожелание за непресъхваща огнена стихия от рими, много емоционалност и съкровеност и нека стиховете Ви бъдат безкрай!  Наши водещи днес ще бъдат Момчил Михов и Илина Георгиева.

Ина+Момчил: 

 

Любов в поезия се изразява

И в нежни песни тя звучи.

Какво би бил живот без проза

И поезия в човешките души!

 

Ина: Добър вечер, скъпи приятли!

Момчил: Добър вечер и от мен!

Ина: Музиката е велико изкуство, каращо умът да заработи и сърцето да затупти. Тя умее да говори без думи, да рисува без бои, достатъчно е само да отвориш сърцето си за нея. Нека отворим сърцето си за първото музикално изпълнение на Михаела.

Момчил: След като чухме това прекрасно изпълнение дойде време да обявим и регламента на нашето съзтезание.Оставям това на моята красива колежка Илина.

Ина: Благодаря. То ще се проведе в 2 части – за поезия и за проза, като след всяка от групите участници ще се насладите на музикалните ни поздрави и ще имате време да гласувате за своя фаворит.

Момчил: А това ще стане на специални картони с имената и произведенията на участниците, върху които да отбележите творбата, която най – много Ви е харесала.

Ина: Поезията е нещо прекалено лично. Тя е най-близо до магическото в нас, защото преди да избликне от недрата на душата, тя първо трябва да бъде почувствана.

Момчил: Именно поезията е магията на словото. Тя е рима и ритъм, тя е мисъл и музика. Тя е опиат, който всеки може да преживее, стига само да отворим душите си за нея.

Ина: Сега вече съзтезанието ни може да започне с първото произведение на Светлана Владова 11Е – “Кръговрат”. След като чухме стихотворението на Светлана, нека се потопим в “Мечтанието” на Христо Мухтанов от 11А клас.

Момчил: Нека дадем думата на Николета Попова 11А клас с творбата си “Отлежала тъга”.

Ина: Следващият ни участник е Владимир Василев и “Моят свят” от 11Е клас

Момчил: А сега нека чуем “Изкушение” на Десимира Пенчева от 11Е клас.

Ина: След като чухме “Изкушение” на Десимира, нека разберем какви чувства бликат в сърцето на Йоана Денчева от 11А клас.

Момчил: Нека чуем “Мечта” на Кристина Филипова. Последното стихотворение, което ще чуем е “Мълчание” на Данила Минкова 11А клас.

Ина: Това бяха нашите поети. Сега докато се насладим на песента на младата изпълнителка, Вие ще можете да гласувате за един от нашите участници, а след това нашата комисия ще преброи кой от младите поети е събрал най-много гласове.

Момчил: Вече може да започне и втората част на нашето състезание, а именно прозата.

Момчил: Илина, кой е твоя любим сезон?

Ина: Пролетта! Всичко е толкова красиво и цветно.

Момчил: Именно  за пролетта е писала и Людмила Петкова от 11А - “Тихият пролетен дъжд”.

Ина: И аз съм съгласна с това, че “Любовта! Чака я само онзи, който я крие дълбоко в себе си, който дори без да знае, живее от кръвта й!”, но нека да не се отплесваме и да продължим със следващия ни участник, а това е Владимир Василев и ”Сънят, от който никога не се събуждаш.”

Момчил: Илина, заповядай тази красива роза, която така прилича на теб и това ме подсеща, че е време да чуем-“Роза и маргарити” на Ивона Пенчовска от 11А клас.

Ина: Ето и още един млад творец, който е писал за сънищата. Това е Христо Мухтанов от 11А клас и “Сън”. Нека се разходим заедно с Николета Попова с нейното произведение “Юлска разходка”.

Момчил: Произведението, с което ще закрием нашето състезание е “Панаир” на Светлана Владова.

Ина: Добрата музика те кара да се усмихнеш, за да заиграеш в нейния такт, да се отпуснеш и отдадеш на емоцията. Музиката пулсира в нас и кара кръвта ни за закипи, а сетивата да заработят.

Момчил: А сега да дадем думата на Симеон Тотев и Мирослав Русев, за да представят сайта на Литературния клуб.

Ина: Младият поет, който е грабнал сърцето на нашата публика, е Десимира Пенчева със стихотворението “Изкушение”.

Момчил: А победителят от втората част на нашето състезание-проза – Людмила Петкова.

Ина: “Умира бавно този, който не пътува, който не чете и не слуша музиката,който не открива очарованието в себе си.”

Момчил: Отворете сърцата си за красивите неща и нека вечно спътници ни бъдат лириката и песента.