Дванадесетокласникът Делян Бойчев е удостоен с грамота „Джон Атанасов - дебютен пробив в областта на компютърните технологии“

  На 4 октомври 2023 г. в Гербовата зала на „Дондуков“ 2  президентът на Република България Румен Радев удостои с Награда „Джон Атанасов“ ученици, студенти и млади български учени в областта на компютърните науки.

  Церемонията се проведе в деня, в който се навършват 120 години от рождението на известния изобретател от български произход и създател на първия електронен компютър с регенеративна памет Джон Атанасов.

  С грамота „Джон Атанасов - дебютен пробив в областта на компютърните технологии“ бяха отличени двама млади учени: дванадесетокласниците Делян Бойчев от ПМГ "Васил Друмев", гр. Велико Търново и Деян Хаджи-Манич  от МГ „Д-р Петър Берон“, Варна.

 

 

  През изминалата година Делян Бойчев е носител на Голямата награда от Панаира на науката и иновациите – Innofair 2023 в София. Извоювал е отлична награда от Двадесет и трета Ученическа секция на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България.  Успешният и научно признат проект на Делян Бойчев е в областта на машинното обучение и е свързан с моделите за класификация на изображения. Преподавателите с най-голям принос за постиженията му през годините са: Кристиан Георгиев, докторант в Масачузетски технологичен институт, Магдалена Чамурджиева и Георги Игнатов, старши учители по информатика и информационни технологии в ПМГ.

Всички права запазени 2012 ©. Администратори Милен Василев.