Между мечтата и реалността: Как компютърното зрение може да промени света

 Делян Бойчев - талантлив ученик от 12в клас в ПМГ „Васил Друмев“ Велико Търново бе отличен с престижната награда да представи България на състезанието на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS). Поводът за това високо признание е забележителния му проект в областта на компютърното зрение, който се фокусира върху откриването на синтетични изображения, използвани за вредни цели като фалшиви новини и deepfake.

Проектът на ученика се открои сред конкуренцията на националния конкурс "Млади таланти", като впечатли съдиите със своя иновативен и професионален подход. Всъщност работата му в момента се разглежда и на Европейската конференция по компютърно зрение (ECCV) - една от най-престижните конференции в областта. Това постижение е още по-забележително, тъй като Делян е първият ученик от училището, който е избран за участие в международния конкурс EUCYS.

Успехът на младия учен е отражение на неговата отдаденост, упорита работа и страст към компютърните науки. Проектът, който е получил финансиране от Фондация "Америка за България" и Фондация "Красива наука", показва ангажираността на ученика да използва технологиите за общото благо. Неговата работа има потенциала да окаже значително въздействие в борбата срещу дезинформацията, която е все по-актуална в съвременния дигитален свят. За подкрепата и наставничеството си Делян благодари на Радостин Чолаков, който му е давал ценни насоки и съвети по време на проекта, както и на учителите си.

Всички права запазени 2012 ©. Администратори Милен Василев.