Биология и здравно образование

 

Тя с теоретична и приложна насоченост. Основните дисциплини включени в обучението: анатомия, физиология и хигиена на човека, обща биология, биохимия, генетика, еволюция, екология и съвременни биотехнологии. Подготовката е насочена и към конкурсните изпити във висшите учебни заведения и участие в национални и международни състезания и олимпиади. 
Предпочитани специалности са: медицина, стоматология, фармация, ветеринарна медицина, биотехнологии, молекулярна биология, екология, биология и химия, зъботехника и други.

Още в първите години от създаването на гимназията ученици с по-широки интереси се включват в национални състезания и олимпиади. Такива са: Румяна Грудева, Тереза Декова, Ксения Сергиева, Красимир Андреев, Петя Зарзаланова, Яна Първанова, Франц Ваврек и др. В следващите години достойно се представят: Гергана Христова, Галя Драгиева, Ненчо Кондов и Маргарита Стефанова. През 1997г. Светлана Каваклиева заема първо място в Националния кръг на олимпиадата по биология, а Велизар Шиваров завоюва звание "лауреат" През 2000 година Христо Шиваров и Мирослав Асенов също стават лауреати и са удостоени с "Национална диплома". Участието на Дарин Русев в Националния кръг на олимпладата по биология, проведен в гр.Плевен през 2000г., му донесе студентски права, които той използва за СУ "Климент Охридски". През 2001г. Десислава Петкова става лауреат и също използва придобитите студентски права за обучение в СУ "Климент Охридски". Мая Цанкова с участието си в Националния кръг на олимпиадата по биология придоби студентски права през 2006г.

Възпитаници на ПМГ "Васил Друмев" участват и в международни олимпиади по биология. През 1991г. Павел Гърбов печели сребърен медал. Венцислава Каменова представя България в Тайланд. Безспорно постижение е завоюваният от Теодора Янева бронзов медал от Международната олимпиада по биология, проведена в гр.Рига през 2002г.
От 2001г. се провежда Национално съзтезание по биология, в което участват ученици от VIII и IX клас. През 2001г. Златина Пърлева се класира на четвъро място. През 2002г. и първите места и в двете възрастови групи се заемат от ученици на ПМГ "Васил Друмев" - Петя Иванова, Нина Колева и Бояна Иванова. През следващата година Нина Колева и Бояна Иванова се класират съответно на второ и четвърто място. Христина Христова заема трето място в следващото Национално съзтезание, проведено в гр.Ловеч, а Мариана Недева е седма. Достойно представя училището и Евгения Митева през 2004 година.
Представените постижения са резултат от създадената школа по биология в ПМГ "Васил Друмев" и пряката ангажираност на преподавателският екип в придобиването на задълбочено познание и сигурна реализация.

 

Всички права запазени 2012 ©. Администратори Милен Василев.