Среща на Литературен клуб „Ерато“ с проф. Радев

„…любовта е дълготърпелива, пълна с благост, любовта не завижда, не се превъзнася, не се гордее, не безчинства, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, на неправдата не се радва, а се радва на истината; всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява. Любовта никога не отпада …

 

Любовта никога не отпада! Това бе мотото на проведената на 21ви февруари 2012 година среща на Литературен клуб „Ерато“ с проф. Радев, автор на Еротиката на любовта.

 

 

Лили:

Ела до мен с целувката безкрайна

на наште две обречени тела!

Ела! Като магия! Като тайна!

Ела, като безсмъртие ела!

Като звезда, умряла в изнемога

от сблъсъка на срещната звезда!

Ела! Изпепели ме в своя огън!

Сама стани на пепел! Но следа

подире ни в небето да остане!

И с нашта светлина тя да блести!

На нашто място да остане рана.

Но с друга светлина след нас огряна,

вселената ще ни обезсмърти.

Кайо:

Обичам всепоглъщащо,

неудържимо,

без слънце,

без памет,

без въпроси, без отговор,

без пощада,

без утеха,

без доказателства,

без присъда.

 

Любовта не се състои в това, двама души да се вторачат един в друг, а в това – те да гледат в една и съща посока.

 

Ралица Цанкова и песента на Орлин Горанов – „Светът е за двама“

 

Кристиян Костадинов и музиката на Емил Димитров.

 

Радослав Радев – нашият специален гост, автор на първата българска енциклопедия за еротиката на любовта!

 

 

Професор Радослав Радев:


 - Досега подобно изследване не е правено. Как се спряхте на темата за еротиката? 
- В последните години има значителни изследвания за българската еротика във фолклора и отделните изкуства – на Анатол Анчев, Флорентина Бадаланова, Валентин Ангелов, Алберт Бенбасат. Обособиха се и отделни галерии за еротично изкуство като „Възраждане” в Пловдив. Но цялостно и систематично проучване на българската еротика досега не е правено. Насочих се към тази тема, тъй като един от моите любимци Петко Славейков още през средата на ХІХ в. настоява да се събират еротични материали, защото те най-добре отразяват нашата душевност. Еротичното никога не може да бъде отвъд истината, защото е свързано с потребността от сътворяване на живот или поне на удоволствието от живота. Докато разбера това, ми отне доста време, а събирането на материалите продължи близо 20 години.
- Първоначално имахте ли идеята да съберете откритото в книга?
- В началото въведох темата за еротичното в лекциите си по методика на литературното обучение, защото вярвах, че учениците трябва да осъзнаят красотата му, а не само обсебващата агресивност на порнографията, която заля улиците и домовете ни. След това го потърсих в пластичното – това, което можем да изразим чрез движения и жестове – и после осъзнах, че в еротиката трябва да се научиш на цялата азбука, да не говорим, че и в самите букви, особено от глаголицата, се мислят като подбуждане на потентността.
- В интервю казвате, че еротичното е солта на живота, т.е. най-важното. Какво имате предвид?
- Еротичното е солта на живота, защото още древните го мислят чрез светлината, която носи човек в себе си. Д-р Найден Шейтанов го нарича благовестие, защото то прави възможно мъжът – любодей, и жената – любоема, да се преобразят в любосходи. То е солта на живота, защото единствено в еротичното умът не е победил ръката, жадуваща самостойност, когато гали, подбужда, рисува тялото, усуква желанията като в рибарска мрежа и помни. Паметта на ръката подбужда сърцето.

 

Любовта е поезията и слънцето на живота и в произведенията на учениците от Литературния клуб.

 

 

 

Аз и ти сме вода и сме земната твърд… Няма край, нито има начало… Просто миг – който тайно душите събра… Ти и аз сме сега и сме цяло!

Тихо плискат се малки вълни във нощта… Светлината отдавна угасна… Но морето е живо и прегръща брега… А брега го целува тъй страстно…