Учители и ученици от ПМГ участваха в мобилност по проект “Tехники за визуализация на мисленето като средство за повишаване на културните познания”

  От 9-ти до 14-ти май се проведе първата мобилност по проект „Tехники за визуализация на мисленето като средство за повишаване на културните познания“. Петима ученици и двама учители от ПМГ „Васил Друмев“ участваха в дейностите по проекта в град Мадрид, Испания, заедно с ученици и учители от Литва и Полша.

  Още в късния следобед в деня на пристигането домакините бяха организирали неформални игри за опознаване в живописен парк. Учениците трябваше да попълнят  таблици, свързани с техните любими цветове, книги, спортове и т.н., а след това да намерят хора със сходни на техните интереси.

  На следващия ден училището домакин посрещна всички партньори в актовата си зала с приветсвие на директора и с презентации за Испания, училището и работа с ученици от аутистичния спектър. Последва обиколка на училището.

 

  През следващите дни учениците работеха разделени в пет международни екипа с участници от четирите държави. Задачата им беше 
изготвяне на проекти на тема „Разнообразие“ в различните му форми. По време на съвместната си работа те прилагаха техниките за визуализация на мисленето, придобити по време на всички предварителни онлайн срещи. Същевременно учителите посетиха и наблюдаваха часове по изобразително изкуство, музика, история, литература, математика и английски език, в които също бяха приложени техники като „Игра на обяснения“, „Какво те кара да кажеш това“ и „Преди мислех... сега мисля...“. 

  Всички екипи представиха пред останалите ученици и учители оригиналните си проекти, засягащи теми като етническо и религиозно разнообразие, различна сексуална ориентация и полова принадлежност, и приемане в обществото. Проектите включваха презентации, бинго за общи интереси, състезания с въпроси, целящи образоване и проучване на нагласите спрямо различията, и игра, в която ученици теглиха билети с различни характеристики като религия, пол, сексуална ориентация, националност и представяха импровизирана предизборна реч за президент на света. За президент и вицепрезидент бяха избрани ученичка от България и ученик от Испания.

  След приключване на ежедневните дейности организаторите бяха предвидили богата културна програма, включваща посещения на галерии и емблематични за града места като центъра на Мадрид с операта и стария площад, Кралския дворец, центъра на съвременното изкуство „Матадеро“, музеите „Прадо“ и „Рейна София“.

  В последния ден, след представянето на финалните проекти, учениците домакини изненадаха аудиторията с интрументални поздрави, а след тях поканиха всички участници на сцената за съвместно изпълнение на световно известни песни. За финал учениците изготвиха общ плакат с очертания на дланите си, имената си и послания. Всички се разделиха с невероянто настроение, сприятелени с ученици от различни държави и приемащи различията между хората.

 

Всички права запазени 2012 ©. Администратори Милен Василев.